NASA će proučavati novorođene zvezde uz pomoć džinovskog balona

162
Astrophysics Stratospheric Telescope

NASA je upravo predstavila ambiciozan plan za stvaranje neobičnog teleskopa koji će posmatrati svemir. Ovaj teleskop neće biti lansiran u svemir raketom, već će ga umestiti u stratosferu uz pomoć džinovskog balona.

Zašto se NASA odlučila na ovo? Iako se baloni mogu činiti zastarjelom tehnologijom, oni imaju brojne prednosti u odnosu na zemaljske ili svemirske misije. Pre svega, troškovi misije uz njihovu upotrebu su niži. Pored toga, vreme od planiranja do primene obično je kraće. Iz tih razloga, NASA redovno koristi balone, mada se retko spominje.

Oči koje mogu videti ono što se sa Zemlje ne može videti

U slučaju novoplaniranog teleskopa, nazvanog ASTHROS (eng. Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths), zemaljska misija ne dolazi u obzir. To je zato, da američka svemirska agencija želi da je izgradi kako bi vršila daleko infracrvena opažanja. Takvu svetlost koja dolazi iz svemira blokira naša atmosfera, tako da biste je primili morate otići barem nekoliko desetina kilometara iznad površine planete.

To je upravo ono što će ASTHROS uraditi uz pomoć balona. Teleskop će biti postavljen u stratosferi na nadmorskoj visini od oko 40 kilometara. Za poređenje, komercijalni avioni lete oko četiri puta niže. Biće udaljen oko 60 kilometara od svemira.

ASTHROS treba da uključi 2,5-metarsku disk antenu sa ogledalima, sočivima i senzorima ugrađenim za prijem daleko infracrvenog svetla. Pošto se teleskopi koji primaju takvu svetlost moraju biti ohlađeni, na njemu će biti i krio-hladnjak koji će senzore morati držati na -268,6 stepeni Celzijusa, tik iznad takozvane apsolutne nule. Balon, koji će dotičnu strukturu odvesti u stratosferu, trebao bi biti širok 150 metara.

Fenomen koji treba istražiti

Cilj ASTHROS teleskopa biće posmatranje veoma turbulentnih regiona u kojima se redovno rađaju nove zvezde. Tačnije, pogledat će se na četiri regije, uključujući maglu Carina u Mliječnom putu. Posmatrajući ih, mereće kretanje, brzinu i gustinu gasova koji okružuju novorođene zvezde i tražiće znakove prisustva specifičnih vrsta azotnih jona.

Maglina Carina.
Maglina Carina, jedan od objekata na koje će ASTHROS gledati. | Kreditna slika: NASA, ESA, N. Smith (Kalifornijski univerzitet, Berkelei) i dr., Hubble Heritage Team (STScI / AURA

NASA se nada da će ovi azotni joni otkriti mesta na kojima su siloviti vetrovi od formiranja nove zvezde ili eksplozije druge zvezde u supernovama promenili oblik gasnih oblaka u blizini. Ovi vetrovi su izvor pojave zvane zvjezdane povratne informacije koja može ili ubrzati stvaranje zvijezda ili je u potpunosti spriječiti. Možda će posmatranjem teleskopa ASTHROS NASA uspeti da malo bolje upozna ovaj fenomen.

NASA planira da teleskop postavi u stratosferu u decembru 2023. godine. Lansiranje će biti sa Antarktika. ASTHROS je dizajniran da završi dva ili tri kruga oko Južnog pola za tri do četiri nedelje. Nakon tog vremena, operateri misije poslati će naredbu uređaju koji će odvojiti balon od gazele. Gondola sa naučnim instrumentima će zatim polako sletjeti na površinu Zemlje padobranom. Postoji šansa da će ga NASA iskoristiti u narednoj misiji u budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
овдје унесите своје име