Google Pay – kako postaviti i koristiti platnu karticu na svom pametnom telefonu?

210
Google Pay

Zbog epidemije koronavirusa, preporučuje se beskontaktno plaćanje kad god je to moguće. Kako ne biste bili u fizičkom kontaktu sa novcem, možemo ostaviti novčanik kod kuće i sve platiti pametnim telefonom. Pogledajte kako to učiniti na Google Pay i šta vam je potrebno da biste ga koristili.

Google Pay je aplikacija koja nam omogućava da koristimo naš pametni telefon kao beskontaktno plaćanje. Samo približite uređaj do terminala, a novac će se uzimati sa vaše kartice. Pre toga, morate da konfigurišete aplikaciju i proverite da li vaš pametni telefon podržava NFC tehnologiju.

NFC je standard za komunikaciju na vrlo kratkim rastojanjima, ispod 20 centimetara. Naziv NFC je skraćenica za „Near Field Communication“. Ovaj standard je prvi put predstavljen sa Android 2.3, pre 9 godina, ali još uvek ga ne možemo pronaći na svim pametnim telefonima, posebno na onima sa nižim cenama.

Sama NFC tehnologija radi bez potrebe za napajanjem. NFC antene generišu nisku energiju iz magnetnih polja. Zbog toga se NFC može naći ne samo u telefonima, već i na privezak za ključeve ili na raznim čestitkama.

Najveća prednost, sa stanovišta brzine i praktičnosti, je ta što NFC ne zahteva nikakvu autorizaciju. Za razliku od Bluetooth-a, na primer, ne moramo da uparujemo prijemnik i predajnik jedan sa drugim. Informacije se šalju automatski. Vrijedno je upamtiti da se NFC na pametnim telefonima može isključiti u bilo kojem trenutku, a naš telefon radi kao platna kartica samo kada se otključi. Dakle, nema šanse da neko stavi čitač u naš džep i ukrasti nas novac.

Dakle, NFC je potreban kako bi i Google Pay i druge usluge beskontaktnog plaćanja mogle da rade na našem pametnom telefonu. Da li je vaš uređaj opremljen NFC-om najbolje je proveriti na veb lokaciji proizvođača, u korisničkom priručniku ili ukucavanjem u Google model telefona s napomenom „NFC“ i proverom rezultata pretrage.

Kako postaviti kreditnu karticu u telefonu?

Ako smo već sigurni da naš pametni telefon podržava NFC standard, možemo nastaviti sa memoriranjem naše kartice u telefonu. Naravno, potrebna nam je i sama aplikacija Google Pay. Ova aplikacija je već instalirana na mnogim telefonima, ali ako nije, lako ćemo je pronaći u Play Store.

Nakon prvog pokretanja aplikacije, od nas će se tražiti da „pratimo“ naše transakcije. Na ovaj način ćemo moći da pratimo sve naše kupovine izvršene uz pomoć kartice ne samo na vreme, već i na mapi. Ovo je potpuno neobavezna karakteristika i ništa se neće dogoditi ako se ne složimo.

Da biste dodali karticu, kliknite na „Configure“ u glavnom prozoru programa, a zatim na „Add new card“. Prozor sa prikazom kamere našeg pametnog telefona automatski će se pojaviti (ukoliko se složimo za pristup). Ovo je prvi način dodavanja kartice – možemo da je fotografiramo. Ako su brojevi na našoj kartici jasni (i na primer, ne mešaju se sa pozadinom u boji), a fotografija je napravljena u dobrim uslovima osvetljenja, ne bi trebalo biti većih problema.

Ako ne želimo da fotografiramo ili ne uspemo, možemo da kliknemo na „Unesi podatke ručno“, gde ćemo od nas tražiti da napišemo broj naše kartice. U oba slučaja takođe ćemo morati da ispunimo podatke o adresi koje smo naveli prilikom pravljenja naših kartica.

Pre nego što možemo da sačuvamo karticu na Google Pay, još uvek moramo da potvrdimo svoj identitet u banci. Za većinu kartica ovo se može uraditi u obliku verifikacije SMS kodom ili prijavom u aplikaciju na pametnom telefonu.

Za beskontaktno plaćanje sa Google Pay potrebno je i zaključavanje ekrana. Ako ga nemamo, od nas će se tražiti da ga postavimo. Prilikom kupovine sa Google Pay tražiće se od nas da otključamo telefon. Ovo je kako bi se sprečilo korišćenje ukradenog pametnog telefona za kupovine.

Ako je sve prošlo kako treba, naša bi kartica već trebala biti vidljiva na vrhu glavnog prozora programa. Sada možemo beskontaktno platiti odabranom karticom ako je omogućen NFC na telefonu.

Kako omogućiti i onemogućiti NFC na telefonu?

Kako omogućiti i onemogućiti NFC na telefonu.
Kako omogućiti i onemogućiti NFC na telefonu.

Na Android pametnim telefonima postoji veoma brz način za uključivanje i isključivanje funkcije NFC. U bilo kojem trenutku samo pređite prstom od vrha ekrana da biste prikazali meni sa obaveštenjima. Povučemo ih tako da naše oči mogu videti paletu dugmadi. Među njima nalazimo i „NFC“. Ako je dugme sivo – NFC je neaktivan, a naša beskontaktna plaćanja neće raditi. Kada je dugme aktivno, NFC takođe radi i pametni telefon možemo koristiti kao platnu karticu.

Kako dodati i koristiti više kartica u Google Pay?

Google Pay nam omogućava da u aplikaciju dodamo više od jedne kartice. To ćemo učiniti tako što ćemo otići na karticu „Plati“ – ovo je srednje dugme na dnu ekrana. Tamo ćemo pronaći sve naše aktivne karte.

Da biste dodali još jednu karticu, dodirnite dugme „+ Način plaćanja“ i ceo proces dodavanja kartice ponovo se odvija, baš kao i prvi put.

Zapamtite da je samo jedna naša kartica aktivno postavljena i da će se upotrebljavati svaki put kada se pametni telefon otključa. Da bismo platili drugačijom karticom od zadate, moramo pokrenuti aplikaciju Google Pay i u glavnom prozoru „pomeriti“ zadanu karticu ulevo, dok ne nađemo karticu koju želimo da platimo.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
овдје унесите своје име