Kako izabrati pravog servisera za laptop?

115
Servisera za laptop.

Jeste li upravo završili veliki projekat za posao, školu ili fakultet, kopirali važne datoteke ili izvršili neki drugi važan posao, a vaš malo istrošen laptop ne radi u ključnom trenutku? Ili ste možda slučajno poplavili opremu ili pali sa stola i oštetili šarke ili druge elemente kućišta? Trebat će vam stručna pomoć. Međutim, izbor servisa za popravke je ogroman – možete ih potražiti u svom kraju ili naručiti kurira i uređaj poslati kompaniji koja opslužuje kupce. Međutim, kako pronaći dobar servis za laptopa kako biste mogli brzo i profesionalno ispraviti kvar i ne naplaćivati previše za popravke? Pročitajte naš vodič!

Ovlašćeni servis ili nije nužno?

Mnogi ljudi koji pokvari svoju opremu pitaju se da li servis kod proizvođača nije najbolje rešenje. Ovlaštene kompanije imaju stalni pristup originalnim delovima, a servisni tehničari koje zaposleni učestvuju u cikličkoj obuci. To ih tera da nauče o specifičnostima novih modela koji se puštaju na tržište i sposobni su da brzo dijagnosticiraju i uklone nedostatke na njima. Istovremeno, za usluge na ovlašćenim mestima morate platiti puno više od neovlašćenih. Da li je takva investicija opravdana?

Ovlašćene usluge treba koristiti dok je laptop još uvek pod garancijom. Popravke se zatim obavljaju besplatno (sve što trebate učiniti je pokazati svoju garancijski list i dokaz o kupovini). Izuzetak su, međutim, kvarovi uzrokovani greškama korisnika. O kakvoj šteti je reč? U većini slučajeva garancija ne pokriva štetu prouzrokovanu poplavom laptopa i obično mehaničke kvarove (npr. Uklonjeni USB portovi, pokvareni držač DVD plejera). U ovom slučaju korisnik će, uprkos važećoj garanciji, morati da plaća uslugu iz svog džepa. Međutim, popravke i dalje treba da obavlja ovlašćeni servisni centar proizvođača, jer će tada garancija ostati na snazi.

Kada želite da koristite naknadni popravak, možete sami da odlučite koju uslugu da naručite. Istovremeno, vredi zapamtiti da to ne mora nužno da znači i niži kvalitet usluge. Takve usluge takođe pružaju savete o izboru komponenti, zameni oštećenih delova, zameni komponenti starije generacije novijim, čišćenju unutrašnjosti laptopa i odabranih komponenti i sveobuhvatnoj hardverskoj dijagnostici.

Visok kvalitet usluga ne zavisi samo iz autorizacije. Često možete da popravite laptop brzo i efikasno na neovlašćenim servisnim mestima bez preplaćivanja za uslugu.

Pažljivo pregledajte sve ponude

Važan korak u pronalaženju dobrog servisa je provjera tačnog obima pruženih usluga. U ponudi treba da pronađete detaljan opis mogućnosti u određenom servisnom centru.

Najčešći uzroci kvara laptopa su mehanička oštećenja ili oštećenja određenih komponenti (hardvera). Drugi razlog kvara opreme su softverske greške.

Mehanička oštećenja obično zahtevaju:

 • zamena šarki (laptop se teško otvara i zatvara),
 • zamena pokvarenog ekrana,
 • zamena oštećenih konektora (uključujući USB portove),
 • zamena neispravnog optičkog uređaja,
 • popravke komponenti sistema za hlađenje,
 • sušenje Izlivena voda na laptop.

U slučaju hardverske servis, obično morate:

 • zamenite oštećene komponente (procesor, grafička ploča, matična ploča itd.),
 • zamenite RAM memoriju,
 • popraviti komponente sistema napajanja,
 • zamenite hard disk.

Razlog, problema sa radom laptopa može biti i oštećenje softvera. Tada servis može, između ostalog:

 • ukloniti zlonamerni softver sa računara,
 • vratiti operativni sistem,
 • instalirajti novi operativni sistem,
 • ispraviti greške u aplikaciji.

Dobar serviser računara morao bi biti u stanju da bez problema reši sve gore navedene greške. Pojedinačne kompanije mogu se specijalizovati za popravku opreme nekoliko proizvođača.

Uz to, dobre servisere računara obično nude oporavak izgubljenih podataka. Ova usluga je veoma važna kada računar prestane da radi u toku završetak projekta, kopirati važne datoteke ili pisati izvještaj o radu.

Šta je sa hardverskom dijagnostikom?

Laptop vam se smrzava, isključuje ili potpuno prestaje da radi, a ne znate šta je razlog? Vlasnik opreme ne mora znati kako je došlo do kvara. Profesionalni serviser se bavi dijagnostikom. Dok tražite najboljeg izvođača, vrijedno je obratiti pažnju na to kako serviser pristupaju testiranju.

Kada želite da brzo popravite laptop potreban za rad, učenje ili zabavu, obratite pažnju da li odabrani servis testira opremu odmah nakon isporuke. Nažalost, dešava se da servis sa velikim radnim opterećenjem prihvataju više uređaja koji dugo čekaju u redu za čekanje. Ovo produžava vreme popravke i radiće samo ako imate rezervni računar. Ponekad vam servis može ponuditi i zamenu opreme za vreme popravke.

Dijagnoza problema u nekim servisa često je besplatna. Zatim servisa proverava da li je kupac prijavio štetu i testira komponente i operativni sistem. U takvim tačkama plaćate samo popravku racunara. Besplatna dijagnostika je odlična za starije laptopove. Ne znate da li će popravka biti preskupa, u poređenju sa cenom novog uređaja? Potražite serviser koji će obaviti besplatan test.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
овдје унесите своје име