Kako pojacati wi-fi kod kuće? Evo nekih načina

80

Neprekidan pristup mreži je vrlo važan aspekt kada od nje zavisi kvalitet našeg rada i učenja od kuće. Dakle, osigurajmo da Wi-Fi najbolje funkcionira. Često ne treba mnogo napora. Evo nekoliko ideja i načina za poboljšanje bežične mreže. Vredi ih isprobati.

Svaka osoba koja koristi Wi-Fi mrežu bar jednom je naišla na problem lošeg pokrivanja. Najgore je ako ga sretnemo u svojoj kući ili stanu. Međutim, postoji nekoliko načina za poboljšanje naše mreže, a neke od njih možete isprobati gotovo odmah, bez trošenja novca na dodatnu opremu. Naučite osam efikasnih načina za poboljšanje kućne bežične mreže.

Odgovarajuća lokacija rutera

Pravilno postavljanje rutera kod kuće je ključno pitanje koje mnogi korisnici i dalje zaboravljaju. Glavno pravilo je jednostavno – Ruter treba da stoji što je bliže centralnom mjestu naše kuće. Kako se signal širi oko uređaja, njegovo postavljanje uz vanjski zid stana ili zgrade biće veliko trošenje njegove snage, osim ako se ne brinemo o Wi-Fi rasponu, na primer, u kućnoj bašti. Ruter takođe ne treba da stoji na podu – najbolje je da ga postavite na neki nameštaj, što će poboljšati širenje talasa.

Međutim, treba imati na umu da na širenje signala utiču mnogi faktori. Najočitije su zidovi, prozori i vrata. Njihov broj, debljina, pa čak i materijali od kojih su izrađeni utiču na to koliko će signal sa rutera biti jak sa druge strane. Takođe proverite da u blizini nema drugih električnih uređaja (televizora, mikrotalasne itd.) Ili velikih metalnih predmeta, poput radijatora. Oni se negativno odražavaju na kvalitet signala i mogu prouzrokovati da čak i sa malo razdaljine nećemo dobiti punu propusnost naše internet veze.

Kvalitet signala možemo izmeriti u različitim mestima našeg doma pomoću pametnog telefona. Postoji mnogo aplikacija koje pokazuju snagu Wi-Fi signala u realnom vremenu. Jedan od najpopularnijih je besplatni Wi-Fi analizator za Android pametne telefone, koji se može naći u Play Store. U glavnom prozoru programa, odmah nakon pokretanja, prikazuju se statistike svih mreža, čiji signal stiže do našeg pametnog telefona. Sve što trebate sada da uradite je da se među njima nađe ime naše mreže i zatim prošetate svim sobama da vidite koliko je jak signal tamo. Ako primetimo velike kaplje, uspećemo da ispravimo položaj rutera sve dok ne postignemo optimalan rezultat.

Postavka antene na Ruter

Najčešće u ruterima su male svesmjerne antene koje signal šalju po strani. U praksi to znači da će najbolji domet na jednom spratu biti dobijen nakon postavljanja antene okomito. Ali šta ako želimo pokriti nekoliko spratova naše kuće jednim usmjerivačem? Jedno rešenje je ugraditi dve antene (ako je moguće) u ruter, a zatim jednu vertikalno, a drugu postaviti horizontalno, što će omogućiti slanje jačeg signala gore-dole.

Promenite frekvenciju bežične mreže

Svi uređaji koji koriste bežičnu Wi-Fi vezu rade na 2,4 GHz. To znači da s velikim brojem uređaja i mreža signali mogu ometati jedni druge. Mikrotalasi i igračke sa daljinskim upravljanjem takođe rade na istoj frekvenciji. Međutim, mnogi uređaji već podržavaju 5 GHz povezivanje, koje je obično mnogo manje gužve, pa je tako – smetnja unutar njega mnogo manja.

Ako naš ruter podržava i frekvenciju od 2,4 GHz i 5 GHz, možemo aktivirati obe vrednosti na administrativnoj tabli uređaja ili ostaviti samo višu. U potonjem slučaju, međutim, morate biti sigurni da svi uređaji koje koristimo mogu da rade na frekvenciji od 5 GHz, inače će komunikacija s njima biti nemoguća. Opcija podešavanja opsega obično je dostupna na kartici Wireless. Opis kako ući u administratorski panel rutera možete pronaći u njegovom korisničkom priručniku. Međutim, najčešće do nje stižemo unosom 192.168.0.1 ili 192.168.1.1 u adresnu traku pregledača, a zatim se prijavimo na prikazanu stranicu. Ako imate problema sa pristupom panelu, obratite se svom provajderu Internet usluga.

Međutim, moramo se setiti da pomoću frekvencije 5 GHz smanjujemo stvarni domet naše mreže sa oko 70 na oko 35 metara unutar zgrade. Međutim, najčešće će taj opseg biti dovoljan kada postavite ruter na optimalno mesto, a smanjenje smetnji nadoknađuje smanjenje dometa.

Izbegavanje prepuni kanal

Ako nam je prelazak na frekvenciju od 5 GHz iz nekog razloga nemoguć, imamo još jedan način borbe protiv previše smetnji. Govorim o izboru drugog predajnog kanala. Podrazumevano, ruter automatski podešava kanal koji će koristiti u svojoj prvoj konfiguraciji. Međutim, u opsegu 2,4 GHz neki se kanali preklapaju, tako da bi trebalo da odaberete onaj koji je što dalje od onih koji koriste većina uređaja oko nas (najčešće su to kanali 1 i 6).

Da biste proverili koji su kanali najnaseljeniji, koristite mobilni Wi-Fi analizator koji je gore pomenut. Grafikon na glavnom ekranu prikazuje lokaciju određenih mreža na kanalima 1 do 14 (horizontalna osovina). U trećoj kartici pod nazivom Najbolji kanali pronaći ćete informacije o tome koji kanali nude najmanje smetnji. Aplikacija takođe predlaže kome je najbolje da se premestite na datu lokaciju – informacije o tome nalaze se na dnu ekrana. Nakon odabira optimalnog kanala, promenite ga u podešavanjima rutera. U tom cilju, ponovo ulazimo u administrativni panel i pronalazimo karticu odgovornu za podešavanja bežične mreže. Za promenu kanala na mnogim uređajima biće potrebno prebacivanje na napredne postavke. U svakom slučaju, međutim, moramo potražiti opciju koja je jednostavno označena kao kanal. Zatim izaberite odgovarajuću vrednost sa padajuće liste. Nakon ponovnog pokretanja rutera, naša mreža će raditi sa novim podešavanjima.

Snaga Rutera

Neki ruteri vam omogućavaju da podesite snagu. Zavisno od proizvođača i modela, zadana vrednost možda nije najviša. Najveća moguća snaga koju možemo da koristimo je 100 mV za 2,4 GHz.

Ako naš ruter omogućava podešavanje napajanja, ovu opciju najčešće ćemo pronaći u naprednim podešavanjima na panelu administratora. Može imati procente, određene u milivatima, ili – kao u našem primjeru – tri stepena označena kao slaba, srednja i jaka. Što je veća snaga, veća je pokrivenost mreže.

Internet iz električne utičnice

Ako ponavljači o kojima se govori na sledećoj stranici ne daju zadovoljavajuće rezultate (to se može dogoditi kod zgrada sa debelim, ojačanim zidovima, gde signal gubi kvalitet nakon nekoliko metara), naravno najlakše rešenje bi bilo lociranje Ethernet kabla, ali je prilično problematično i često zahteva bušenje u zidovima. Poverline je ovdje alternativa, tj. Internet mreža se širi pomoću kućne električne mreže. Poverline deluje u nekoliko standarda. Noviji nude veću propusnost, ali su i znatno skuplji. Vrijedno je uložiti u uređaje koji odgovaraju prenosu koji nudi Internet provajder.

Instalacija Poverline-a je izuzetno jednostavna. Standardni komplet uključuje najmanje dva adaptera. Jedan od njih priključen je u električnu utičnicu u blizini rutera, a zatim se na njega povezuje preko Ethernet kabla ili bežično, ako adapter to dozvoljava. Od danas će Internet signal biti dostupan u svim utičnicama unutar jednog električnog brojila i jedne faze – tako da trebate unaprijed se uvjeriti da, na primjer, svi podovi u našoj kući imaju istu fazu. Inače, Poverline možda jednostavno neće raditi. Drugi adapter je povezan na mestu gde želimo da donesemo signal – možemo ga voditi kablom ili – u slučaju mnogih modela – takođe bežičnim.

Međutim, treba imati na umu da na Poverline utiču i spoljni faktori koji slabe kvalitet signala. Ovo uključuje starost električne instalacije, kao i broj uređaja koji su na nju povezani. Gubici, međutim, ne bi trebali biti dovoljno veliki da bi se Poverline tretirao kao krajnje sredstvo.

Proširenje dometa repetitora

To je takođe plaćeno rešenje. Vrijedno je kladiti se na njih, ako vam je ponestalo besplatnih opcija za poboljšanje rada Wi-Fi mreže, a mi i dalje imamo problema sa pokrivanjem. Ponavljači su uređaji koji primaju signal od rutera, regenerišu ga i zatim ga dalje pojačavaju.

Repetitor je vrlo efikasan uređaj za pokrivanje većih područja Wi-Fi signalom, ali imajte na umu da ga pravilno postavite. Ovaj uređaj ne bi trebao biti preblizu ruteru – tada raspon neće biti pravilno ojačan. Takođe, ne postavljajte ga na mesta sa lošom pokrivenošću – tada će repetitor primati signal sa smetnjama i isti će proslediti. U idealnom slučaju, ovaj uređaj bismo trebali instalirati na pola puta između rutera i uređaja koji treba da prima signal. Ovo će osigurati ravnotežu između pokrivanja najvećeg mogućeg područja i kvaliteta pojačanog signala.

Instalacija repetitor nije komplikovana i obično se lako opisuje u uputstvu za upotrebu. U zavisnosti od proizvođača i modela, možemo koristiti WPS funkciju ili je konfigurisati na nivou pregledača. Repetitori su vidljivi kroz naše uređaje na isti način kao i ruter. Međutim, neki modeli imaju mogućnost podešavanja pojedinačnog imena i lozinke.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
овдје унесите своје име