Šta je 5G mreža, kako se novi standard razlikuje od 4G / LTE i šta će nam ponuditi nove generacije mreža?

207

5G mreže je jedna od najpopularnijih tema poslednjih meseci, i polako povećavaju popularnost novih uređaja koji podržavaju ovaj standard. U ovom članku ćemo odgovoriti na pitanje šta je 5G mreža i kako se razlikuje od trenutno korištene 4G mreže.

5G mreža povezujemo uglavnom s vrlo brzim pristupom internetu, ali njegovo uvođenje i pristup novim uslugama uzrokovat će da se nepovratno promijeni svijet kakav poznajemo. Iako se to neće dogoditi u narednim mesecima, u narednih nekoliko godina možemo očekivati da ćemo u domovima i na ulicama gradova moći da gledamo stvari o kojima danas znamo samo iz naučnofantastičnih filmova.

Šta je 5G mreža?

Ovo je nov standard za bežični prenos podataka. Teoretski će omogućiti prenose brzine do 20 Gb / s , što je preko 60 puta više nego što to nude 4G / LTE mreže (približno 300 Mb / s). Međutim, to nije jedina prednost 5G mreža, jer prema specifikacijama koje je razvila Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), takve mreže moraju ispunjavati druge uslove, npr. Kašnjenje u pristupu Internetu ne veće od 1 ms (u slučaju 4G to iznosi i do 98 ms) ili mogućnost da podrže čak milion oprema uređaja na kvadratni kilometar. Danas su to za većinu nas apstraktne vrednosti, kako zamisliti tako veliki broj uređaja stisnutih na tako malom području ili preuzeti Blu-ray diska od 50 GB u samo 20 sekundi? Pravo ludilo, ali ovako će izgledati naša budućnost zahvaljujući 5G mrežama.

Poređenje kašnjenja – crvene boje koristeći 4G, zeleno sa 5G

Kako radi 5G mreža?

Rad ove mreže zasnivaće se na BTS stanicama opremljenim novim tipovima antena. Omogućit će smjer signala (3DBF), podršku za mnoge korisnike bez smetnji (Massive Mimo), kao i mogućnost stvaranja predmemoriranih podataka, tj. Pohranjivanje najviše preuzetih datoteka na bazne stanice radi smanjenja kašnjenja u pristupu podacima. Fiber optičke mreže koje prenose informacije između radiodifuznih stanica biće temelj za 5G. Upravo će ova infrastruktura omogućiti 5G mrežama da obezbede svoju ogromnu propusnost.

Za povezivanje na 5G mrežu bit će potrebni posebni uređaji. Većina trenutno prodatih pametnih telefona neće imati koristi od ove mreže, ali polako se prikazuju prvi telefoni sa novim modemima koji to omogućavaju. Među njima su Xiaomi Mi Mix 3 5G, Samsung Galaxy S10 5G, Samsung Galaxy Fold i Huawei Mate X.

Huawei Mate X

U našim domovima ćemo također sve više koristiti bežični pristup internetu, a tradicionalne internetske veze koristit ćemo se sve rjeđe. Dobar primer za to je Južna Koreja koja je već lansirala prvu komercijalnu mrežu 5G, ali trenutno je dostupna samo za rutere, pametni telefoni će je koristiti malo kasnije.

Međutim, treba imati na umu da 5G mreže nije samo pristup internetu putem pametnog telefona ili računara, već je to mogućnost povezivanja pametne svakodnevne opreme s mrežom.

Šta će nam dati 5G mreža?

Novi standard za prenos podataka u potpunosti će promeniti svet kakav ga poznajemo. To se, naravno, neće desiti odmah, ali u perspektivi za nekoliko godina možemo očekivati da će naši životi ličiti na filmove naučne fantastike. U novoj stvarnosti gotovo sve će biti povezano s mrežom, a u našem okruženju bukvalno preplavljuju uređajima IoT (Internet of Things), upravo oni, u kombinaciji s proširenom stvarnošću, čine gotovo sve informacije na dohvat ruke.

Danas Internet of Things je više marketinški slogan za uređaje koji se mogu na neki način povezati s mrežom. U budućnosti, zahvaljujući 5G, to će se promeniti, jer bazne stanice mogu da podrže ogromne količine uređaja stisnutih na malom prostoru učiniće da skoro svaki uređaj bude sposoban da se poveže na brzi internet, preuzme podatke i pošalje nam ga na razne načine.

Da li će 5G mreže biti genocid nad ljudima?

5G mreže su trenutno veoma kontroverzne. Mnogo ljudi se oslanjaju na neznanje i ponekad ih namerno dovode u zabludu da bi obeshrabrili ljude koji nisu informisani od 5G. Čak su i reči sadržane u gornjem naslovu pojavile se na Internetu i u javnom prostoru. Da li je to istina? Pre svega, trebalo bi razmisliti zašto bi na našu državu 5G mreže nekako uticale. Na žalost, ništa nam ne pada na pamet. Što se tiče ukupnog uticaja 5G na naše zdravlje i gustinu uređaja za prenos bežičnih signala i predajnika visoke frekvencije, nemamo čega da se plašimo. U Srbija će raspon 700 MHz (0,7 GHz) biti prvi dostupan za 5G. Ovo rešenje će omogućiti mobilnim operaterima da koriste postojeće BTS stanice bez potrebe za novim. Za poređenje, trenutne 4G mreže rade u opsezima 1800 MHz i 2600 MHz. Ubuduće će telekomi biti dostupni daljnji opsezi: od 3400 MHz do 3800 MHz.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
овдје унесите своје име