Najbolje termalne paste koje možete kupiti u 2020. godini

215
Najbolje termalne paste

Za sve ljubitelje računara, jedna od glavnih misija u izradi konfiguracije računara je obezbeđivanje optimalnog hlađenja CPU. To se može postići upotrebom kvalitetnog hladnjaka i ugradnjom dodatnih ventilatora, obezbeđujući pravilnu cirkulaciju vazduha u kutiji. Međutim, ne treba zaboraviti da je upotreba odgovarajuće termalne paste (koja se takođe naziva termalna pasta, termički provodljiva pasta) još jedan važan faktor u postizanju optimalne temperature procesora.

Danas većina procesora dolazi iz fabrike u kompletu sa hladnjakom i termalnom pastom. Ove hladnjake i paste sa kojima dolaze, rade posao hlađenja CPU za normalne aktivnosti, ali sigurno nisu optimalno rešenje za overkloking.

Ako ste odlučili da zamenite staru termalnu pastu ili tražite nešto efikasnije za svoju novu konfiguraciju računara, pogledajte naše ponude. Radi se o proizvodima vodećih proizvođača koji su prošli brojne testove i pokazali se da su zaista efikasni u sistemima koji su izloženi velikim opterećenjima.

 Thermal Grizzly Kryonaut

 Thermal Grizzly Kryonaut

 Thermal Grizzly Kryonaut je visokokvalitetna termalna pasta koja daje odlične rezultate pri visokim opterećenjima. Zahvaljujući toplotnoj provodljivosti od 12,5 W/mK, on je u mogućnosti da obezbedi maksimalni prenos toplote između vašeg procesora i hladnjaka. To ga čini poželjnim izborom za overkloking procesore i video kartice.

U pogledu cene, ne treba vas iznenaditi da Thermal Grizzly Kryonaut spada u visok cenovni opseg. U poređenju sa konkurentnim termalnim pastama, njegova vrednost je dva do tri puta veća.

Temperaturna razlika između Thermal Grizzly Kryonaut i ostalih popularnih pasta na bazi keramike je minimalna. Međutim, gorljivi overklokeri to više vole jer ta razlika može biti značajna kada je CPU izložen ekstremnim opterećenjima.

Ako tražite pastu sa najvišom toplotnom provodljivošću, a istovremeno ne želite da koristite legure tečnih metala, Thermal Grizzly Kryonau je vaše rešenje.

Približna cena: 7 evra za pakovanje od 1 gram.

Gelid Solutions GC Extreme

Gelid Solutions GC Extreme

Gelid Solutions GC Extreme je popularna termalna pasta koja pruža dobru toplotnu provodljivost kako za računarske igrače tako i za Overclock sisteme pod velikim opterećenjima.

Gelid Solutions GC Extreme je rešenje srednje klase za potrošače koji traže dobru termalnu pastu po ne previsokoj ceni. Iako nije tako dobar kao Thermal Grizzly Kryonaut, pogotovo zbog činjenice da ima nižu toplotnu provodljivost pri 8,5 W/mK, Gelid Solutions GC Extreme, ipak uspeva da bude jedan od najboljih proizvoda širom sveta.

Gelid Solutions GC Extreme pogodan je za sve namjene (procesore, video kartice, čipova), kao i za sve hladnjake, jer nije korozivan i ne provodi struju. Kao i većina termalnih pasti srednjeg i visokog stepena, Gelid Solutions GC Extreme dolazi sa malom lopaticom.

Približna cena: 4 evra za pakovanje od 1 gram.

Arctic MX-4

Arctic MX-4

Kada su u pitanju termalne paste, Arctic MKS-4 je klasik! Ovo je nesumnjivo jedna od najtraženijih toplovodljivih pasta na tržištu, zbog svojih odličnih karakteristika i relativno niske cene.

Arctic MKS-4 je sastavljen od ugljenih mikročestica koje rezultiraju relativno visokom toplotnom provodljivošću od 8,5W/mK. Pored toga, ova pasta se lako nanosi i sa univerzalnom primenom – za procesore, video kartice itd. Ne sadrži metal i ne sprovodi električnu energiju, što ja čini potpuno bezbednim za elektroniku.

Formula Arctic MKS-4 delimično je poboljšana 2019. Trenutna verzija MKS-4 traje i do osam godina bez zamene, što je odlično! To znači da ova pasta praktično „nadživljava“ većinu računarskih konfiguracija.

Približna cena: 5 evra za pakovanje od 2 grama.

Noctua NT-H2

Noctua NT-H2

Noctua NT-H2 je termički provodljiva pasta na bazi keramike koja je odlično rešenje kako za uobičajenu upotrebu, tako i za overkloking upotrebu. Pored toga što je ocenjen sa toplotnom provodljivošću od 8,5 W/mK, ovaj proizvod se lako nanosi (uključujući čišćenje) i ne sprovodi struju.

Noctua NT-H2 je nešto novija verzija jedne od omiljenih termalnih pasta mnogih računarskih manijaka – Noctua NT-H1. Poboljšana je visoko ocenjena termalna pasta Noctua NT-H1 i sitne mikro čestice metalnih oksida su uključene u sastav NT-H2, koji obezbeđuju bolju toplotnu provodljivost i gustinu kada se nanose u tankom sloju.

Temperaturne razlike u testovima između Noctua NT-H1 i NT-H2 na većini procesora su neznatne – redosledom manjim od 1 stepena u korist NT-H2. Samo za velike procesore, testovi pokazuju razliku od 1-2 stepena, opet u korist Noctua NT-H2.

Ovo je mala razlika, tako da bez obzira koju verziju Noctua NT odaberete, treba imati na umu da koristite toplotnu pastu vrhunskog kvaliteta sa odličnim performansama.

Približna cena: 10 evra za pakovanje od 3,5 grama.

Arctic Silver 5

Arctic Silver 5

Arctic Silver 5 je još jedan izuzetno popularan proizvod koji se pre godina smatrao inovacijom. Mnogi potrošači ga zovu „srebrna pasta“ zbog sastava ove suspenzije.

Arctic Silver 5 je termalna pasta koja sadrži 99,9% čistog mikronizovanog srebra i to je razlikuje od najčešćih keramičkih pasta koje provode toplotu. Sadržaj plemenitih metala je razlog zbog kojeg kompanija procenjuje toplotnu provodljivost ovog proizvoda na 8,7 W/mK. Ova cifra je za jednu ideju veća od arktičkog MKS-4 zasnovanog na ugljeniku, a koji je, kao što je već spomenuto, ocenjen na 8,5W/mK.

Prema proizvođaču, Arctic Silver 5 nije električno provodljiv (uprkos sadržaju čestica srebra) i siguran je za elektroniku. Prema nekim korisnicima, ova je izjava pomalo kontroverzna. Stoga, ako koristite ovaj proizvod, pazite da delovi smeše ne ispadnu izvan procesora.

Efikasnost Arctic Silver 5 postiže se za nekoliko sati nakon nanošenja zbog specifičnog sastava smeše.

Približna cena: 9 evra za pakovanje od 3,5 grama.

Thermal Grizzly Conductonaut

Thermal Grizzly Conductonaut

Thermal Grizzli Conductonaut je legura tečnog metala sa karakteristikama koje praktično nemaju analogija među najčešće korištenim keramičko / silikonskim termički provodljivim pastama.

Conductonaut je dostupan u jednostavnoj špricu od 1,0 grama i omogućava maksimalni prenos toplote između procesora i hladnjaka za najzahtevnije korisnike. Sa izuzetnom toplotnom provodljivošću od 73 W/mK, Thermal Grizzli Conductonaut jedna je od najboljih termalnih pasta koje možete da kupite u 2020. godini. Ovaj tečni metal može da smanji radnu temperaturu procesora ili GPU-a do 10 ° C, što daje široko polje za overkloking.

Važno je napomenuti da je ovo proizvod za profesionalce! Primena ove vrste legura tečnih metala zahteva iskustvo, znanje i veliku preciznost. Primena Thermal Grizzli Conductonaut-a zahteva prethodno čišćenje površina i pažljivo nanošenje na kontaktnu površinu procesora i hladnjaka sa jastučićima koji su uključeni u pakovanju.

Tečne metalne legure kao što je ovaj proizvod sprovode struju! Ako kapljice Thermal Grizzli Conductonaut padnu na sistemsku ploču, utičnica procesora ili druge komponente mogu prouzrokovati skraćivanje električne energije i oštećenje hardvera.

Thermal Grizzli Conductonaut se ne sme koristiti na aluminijskim hladnjacima! Ova smeša ima svojstvo hemijskog vezivanja sa aluminijumom i oštećuje njegovu površinu.

Približna cena: 10 evra za pakovanje od 1 gram.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
овдје унесите своје име