Kako instalirati windows 10

162

Instalacija Windows 10 nije težak zadatak, ali postoji nekoliko izazova i dilema pred nekim ko to nikada ranije nije učinio. Neophodno je pravilno pripremiti instalacioni medij, unapred konfigurisati računar i na kraju odabrati bar nekoliko ključnih opcija već u fazi instaliranja Windows 10.

Dakle, ako planirate da ažurirate računar kao rezultat prestanka podrške za Windows 7 ili samo da sastavite novi set i želite da na njega instalirate Windows 10, u ovom članak ćemo objasniti kako to da uradite.

U slučaju da će Windows 10 biti instaliran na računaru koji je prethodno radio, na primer, pod Windows 7, obavezno prvo kopirajte sve potrebne fotografije i druge dokumente na spoljni medij. Takozvana „čista instalacija“ operativnog sistema Windows 10 učiniće da vaš računar bude nov – iz njega će biti uklonjene sve postojeće datoteke.

Ako ne znate koja verzija Windows 10 je prava za vas, preporučujemo vam da pročitate naš članak u kome objašnjavamo koja je razlika između Windows 10 Home i Pro verzije i objašnjavamo razlike između BOKS, ESD i OEM licenci.

Preuzimanje instalacionog programa

Pre nego što instalirate Windows 10, prvo je potrebno da preuzmete njegovu poslednju ISO slike (ISO datoteke) na USB fleš disku ili na DVD-u. – takođe mora imati licencu za instaliranje operativnog sistema Windows 10.

Windows 10 se neprestano menja. Naš članak zasnovan je na ISO slike Windows 10 preuzet sa Microsoftovih servera 14. januara 2020. i za instalaciju biramo Windows 10 Home.

Preuzimanje Windowsa 10 pomoć Media Creation Tool.

Srećom, ne morate biti stručnjak da biste kreirali instalacione medije. Microsoft obezbeđuje zvanični Windows 10 Media Creation Tool koji će samostalno preuzeti najnoviju sistemsku sliku (ISO datoteke) i kreirati USB instalacioni medij ili preuzeti ISO za snimanje na DVD. Samo sledite uputstva kreatora( prihvatate uslove licence i nekoliko puta kliknete „nastavi“).

Da biste kreirali USB instalacioni medijum, morate imati USB stick kapaciteta najmanje 8 GB. Medij će se automatski formatirati, tako da biste trebali uzeti u obzir gubitak svih datoteka koje su na njemu sačuvane – zato prvo morate napraviti rezervnu kopiju. Korisno je odabrati uređaj sa USB 3.0 da biste ubrzali ceo proces.

Vreme potrebno za preuzimanje Windows 10 ISO slike i stvaranje instalacionog medija zavisi od performansi računara, fleš uređaja i, pre svega, brzine internet veze. U slučaju veze od 60 Mb / s i USB 3.0 verzije, čitava operacija bi trebalo da bude završena za nekoliko minuta.

Priprema BIOS-a / UEFI

Da bi uopšte počeli da instalirate Windows 10 sa USB  fleš diska, računar mora biti spreman da najpre pokrene softver sa USB  fleš diska, pre nego što pokuša da uključi stari sistem sa diska.

Da biste proverili ove opcije, trebalo bi da započnete omogućavanjem BIOS-a (ili UEFI). To se obično može učiniti tako što ćete brzo pritisnuti taster Del, F1 ili F2 (to zavisi od računara) na tastaturi, čim pritisnete taster za uključivanje na računaru da biste ga uključili. Nakon prikazivanja BIOS / UEFI, od korisnika će se tražiti da nađe odeljak sa informacijama o redosledu Boot pri pokretanju (ova podešavanja se najčešće mogu naći u opcijama Boot / Boot Order).

Podešavanja pokretanja na primeru Intel Visual BIOS-a.

Cilj je osigurati (i eventualno promijeniti postavke) da li redoslijed hardvera na listi odgovara onome što želimo postići – naš cilj je instalirati Windows 10 s USB pogona, tako da USB uređaji moraju biti uzeti u obzir prije HDD diskova. Nakon promene ovih postavki, napustite BIOS / UEFI i sačuvajte izmene (softver će najčešće predložiti kada pokušate da izađete iz postavki).

Instalacija Windows 10

Ako ste već napravili sigurnosnu kopiju datoteka i imate ispravne instalacione medije, ništa vas ne sprečava da pokrenete instalaciju. Da biste to učinili, umetnite USB  fleš diska u računar i ponovo pokrenite sistem – prema prethodnim podešavanjima u BIOS / UEFI, računar bi prvo trebalo da učita instalaciju sistema iz prenosne memorije (USB  fleš disk).

Jezik, vreme i tastatura

Prva faza instalacije je izbor jezika, datuma i vremena, format i tastatura. Naravno, podrazumevano su predloženi srpski jezik i odgovarajući formati. Samo prijeđite na sljedeći korak klikom na „Dalje“.

Ključ za licence i ugovor

Zatim izaberite opciju „Instaliraj odmah“ i u sledećem koraku unesite licenciran ključ za sistem. To možete učiniti i kasnije odabirom „Nemam ključ proizvoda“. Međutim, u ovom slučaju morate odabrati ispravnu verziju operativnog sistema Windows 10 za instaliranje – u ovom slučaju Home.

Sledeći korak je instaliranje licence i odabir vlastite opšte instalacije. Ako želite da pokrenete takozvanu „čistu instalaciju“ operativnog sistema Windows 10, trebalo bi da odaberete opciju „PrilagođenoInstaliraj samo Windows (napredno)“.

Izbor particije

Prelazimo na jednu od najvažnijih faza, tj. Izbor diska i sistemske instalacijske particije. Ako računar ima samo jedan HDD koji ranije nije korišćen, samo kliknite jedinicu koja je dostupna na listi i stvorite novu particiju (klikom na dugme „New“) na koji će sistem ići (biće „Disk C“ konačno vidljiv u sistemu).

Veličina treba biti naznačena u megabajtima. Da biste dobili particiju od 80 GB, izaberite 81920 megabajta (80 × 1024 megabajta). Particija ne mora zauzimati ceo disk. Preostali prostor može se kasnije dodeliti narednim particijama, nakon instaliranja Windows 10.

Ako vaš računar ima više particija i diskova i potrebni su vam podaci o njima, proverite da li ste ponovo napravili rezervne kopije. Ako u ovom trenutku pogresite u fazi izbora prave particije, izgubićete sve dokumente. Nakon odabira odgovarajuće particije, pređite na sledeću fazu.

Instalacija je započeta!

Windows sada počinje da priprema i instalira sistem. Zavisno od mnogih faktora, uglavnom performansi procesora i diska, ovaj proces može trajati do nekoliko minuta. Vredi biti strpljiv.

Strpljenje u ceni

Tokom instalacije Windows 10, sistem će više puta prikazivati različite tipove ekran za učitavanje. Vrijedno je biti strpljiv, jer se mogu prikazati nekoliko minuta . Sve zavisi od performansi računara. Instalacija na „klasičnom“ disku je primetno duža nego na SSD-ovima.

Prvi elementi konfiguracije

Prelazimo na fazu unošenja prvih ključnih informacija za sistem.Ako ste kupili novi laptop sa Windows 10 u trgovini, verovatno ste započeli prvi start iz ove faze. Za početak odaberite region i raspored tastature. Ako nemate posebne zahteve, ovde nije vredno ništa menjati i samo pređite na sledeće korake.

Prijava i sigurnost

Sledeća faza su pitanja bezbednosti i prijave. Windows od vas će traži da se prijavite pomoću svog Microsoft korisničkog naloga. Ako ovo radite prvi put, moraćete da otvorite novi nalog. Stvoriće se nova adresa i lozinka, koje možete, naravno, promeniti u bilo koje vreme u budućnosti.

Na kraju, morate da kreirate PIN koji će vam omogućiti brže prijavljivanje na računar. Način prijave prilikom uključivanja Windows 10 može se u bilo koje vrijeme promijeniti u sistemskim podešavanjima.

Cloud i druge pogodnosti

Konfiguracija se bliži kraju. Sada će Windows predložiti da omogući nekoliko funkcija, uključujući sinhronizaciju istorije aplikacija, pristup fotografijama i tekstualnim porukama s telefona i spremanje datoteka u OneDrive umesto samo lokalno. Pored toga, u ovoj fazi možete da omogućite probnu verziju sistema Office ili da unesete ključ proizvoda ako ga korisnik ima.

Svakako se možete vratiti svim ovim funkcijama u budućnosti. Na primer, ako odlučite da omogućite OneDrive, na primer, možete odustati u budućnosti – i obrnuto. Izbori u ovoj fazi zato zavise samo od ličnih sklonosti.

Ključni izbori

Na kraju, postoji niz pitanja koja se odnose na telemetriju i pristup računaru. Windows će pitati da li može da prikupi potpune ili samo osnovne podatke, pristup lokaciji ili identifikator reklamnog sadržaja. Izbor stoga opet ovisi isključivo o korisniku i njegovom pristupu privatnosti.

Poslednji konfiguraci!

Ovo je kraj. Sistem vrši poslednju konfiguraciju, koja može da traje nekoliko minuta. Od sada je Windows 10 spreman za upotrebu i može se koristiti.

Moguće, da će odmah po instaliranju Windows Update-a odlučiti da preuzme dodatne Update-a i drajvera. To će rezultirati potrebom da ponovo pokrenete računar, o čemu će vas Windows obavestiti pre nego što pokušate da ga isključite.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
овдје унесите своје име