Istraživanje je jasno: do 2040. godine možemo plivati u plastici

151
problem plastike

Kako to sprečiti?

Plastika je sve veći problem. Svake godine ga proizvodimo sve više i više, a istovremeno ga ne recikliramo u dovoljnim količinama. Ako se trenutni trendovi u ovom pitanju nastave, postoji velika šansa da se za nekoliko desetina godina utopimo u plastičnom otpadu.

1,3 milijarde tona otpada za 24 godine

Kao što pokazuju najnovija istraživanja, između 2016. i 2040. godine naša planeta može biti zasuta sa čak 1,3 milijarde tona plastike. To će se desiti ako se ne preduzmu odgovarajući koraci za smanjenje proizvodnje plastike i povećanje količine recikliranog otpada.

Prema statističkim podacima, godišnje proizvedemo oko 300 miliona tona plastike, u različitim oblicima – od četkica za zube, preko vreća za kupovinu, do odeće. Samo 10 procenata toga se reciklira. Ogromna većina ove vrste smeća završi bilo na deponijama ili u okeanima. Neki od njih se raspadaju na mikroskopske fragmente, nazvane mikroplastika, koji potom završavaju u pitkoj vodi i hrani, što potencijalno ugrožava naše zdravlje.

Neaktivnost neće donijeti nikakvu korist

Neki očekuju da bi količina plastike koju proizvedemo trebala udvostručiti svakih 11 godina. To može biti katastrofalno za životnu sredinu. 17 svetskih stručnjaka, na čelu sa dr Costasom Velisom sa Univerziteta u Lidsu, odlučili su da provere šta će se dogoditi ako to ne sprečimo i koji će se rezultati postići pojedinačnim koracima preduzetim da se planeta poplavi plastičnim otpadom.

Tim istraživača postigao je svoj cilj izradom posebnog računarskog modela. Ovaj je predstavio finale šest različitih scenarija – scenarija u kojima je čovečanstvo pokušalo da spreči dalju plastičnu kontaminaciju sveta na šest različitih načina, na primer smanjenjem količine proizvedene plastike. Rezultati tih akcija upoređeni su sa scenarijem kada nisu preduzeti koraci.

Buduće akcije moraju biti koordinirane

Pa, rezultati analiza su prilično uznemirujući. Kao što sam napomenuo, prema njima, između 2016. i 2040. godine Zemlja bi mogla biti zasuta sa 1,3 milijarde tona plastike, ako ne preduzmemo odgovarajuće preventivne mere. Međutim, čak i ako to učinimo odmah, ograničićemo ovu cifru na samo 710 miliona tona otpada.

Zanimljivo je da bi se Zemlja do 2040. godine još više zasutila da nije činjenica da je puno plastičnog smeća jednostavno spaljeno. Međutim, to se ne radi uvek u posebnim objektima, što dovodi do emisije štetnih, toksičnih supstanci u atmosferu.

Preduzeti koraci za smanjenje zagađenja životne sredine plastičnim otpadom. | Izvor: The Pew Charitable Trusts/SYSTEMIQ

Kako su pokazali analize, da bi se stvarno rešio problem plastike, do 2040. godine smanjenjem zagađenja s njim za 80%, bilo bi potrebno istovremeno koristiti 8 koordiniranih metoda. Svaki od njih bio bi primenjen u različitoj fazi „plastičnog života“ plastike. Ove metode uključuju, na primer, dizajn ambalaže i proizvoda koji se recikliraju, udvostručujući količinu mehanički reciklirane plastike i smanjujući izvoz otpada. Poseban naglasak treba staviti na upravljanje otpadom (tačnije, sakupljanje) u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
овдје унесите своје име